Zupa z dyni, przyrządzona według przepisu Agnieszki Kręglickiej. Przyrządzenie jej jest niezwykle proste i bezstresowe, w zasadzie robi się sama :) jesienno-zimowa potrawa, która często będzie gościła na naszym stole, bo gdy za oknem szaro i ponuro jej obłędnie żółty kolor wprowadzi do domu trochę słońca...
Składniki:
500 g surowej dyni lub dwie szklanki puree
2 ziemniaki
mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz
papryka ostra
oliwa
Cebulę i czosnek musimy zeszklić na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię (jeśli korzystamy z surowej, puree dodajemy na sam koniec), łyżeczkę curry i lekko obsmażamy. Po około 5 minutach przekładamy wszystko z patelni do garnka z gorącym bulionem i gotujemy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Jeśli korzystacie z puree z dyni teraz to jest dobry moment by go dodać. Całość jeszcze chwilkę ze sobą gotujemy, po czym jeszcze ciepłe miksujemy na konsystencję kremu i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
SMACZNEGO!
... pomimo ostrości zupy, główny degustator wciągnął dwie miseczki :) ...
Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa jeszcze tylko kilka dni. http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń