1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju
(składniki na tortownicę 22-24 cm)
Mąkę, cukier, cynamon, sól,
proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą.
Jajka miksujemy z olejem, dodajemy przestudzoną dynię, a następnie sypkie składniki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-50 minut.
Jajka miksujemy z olejem, dodajemy przestudzoną dynię, a następnie sypkie składniki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-50 minut.
Ciasto możemy przed wstawieniem do piekarnika
posypać pestkami dyni.
Możemy również po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jak kto woli.
SMACZNEGO!
Szybko się robi, łatwe i smaczne. Po ukrojeniu z brzegu - pełny zachwyt. A tu głębiej - zakalec! Chyba trzeba wydłużyć czas pieczenia.
OdpowiedzUsuńu mnie się upiekło idealnie, ale to zależy od piekarnika
Usuń