czwartek, 25 października 2012

Puree z dyni


Jak zrobić puree z dyni – łatwizna! :)
Wystarczy dynię upiec w piekarniku, ewentualnie nieco odsączyć i zmiksować.


Nie obraną dynię kroimy na ćwiartki lub na plastry i pieczemy do miękkości w temperaturze 180° - większe kawałki do 45 minut, plastry ok. 20-25 minut.

Następnie oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy. Pozostawiamy na sicie do odsączenia.
Tak przygotowane puree możemy wykorzystać np. do przygotowania placuszków, do ciast czy innych dyniowych dań.

Możemy je również zamrozić lub zamknąć w słoikach.
Pamiętajcie by nie napełniać słoików do samego brzegu, a pozostawić ok. 2cm wolnego miejsca.
Słoiki i zakrętki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120 st i wypiekamy około 20 minut.
Nakładamy puree do gorących słoików i szczelnie zakręcamy.
Tu moglibyśmy zakończyć, odstawiając słoiki do góry dnem, ale pamiętajmy, że przetwory tego typu, czyli bez dodatku cukru czy octu powinno się  pasteryzować, by postały dłużej.
Tak więc, słoiki zaraz po zakręceniu ponownie wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez około godzinę - duże słoiki nieco krócej mniejsze. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystudzenia. 

Możemy ewentualnie powtórzyć pasteryzację następnego dnia, ale nie jest to konieczne.

SMACZNEGO!

1 komentarz: