środa, 10 października 2012

Polędwica wołowa z sosem balsamicznym

... Filetto di manzo all'aceto balsamico ...

Składniki:
800g polędwicy
oliwa z oliwek
mąka
100 ml octu balsamicznego
100 ml bulionu wołowego (ja miałam z kostki)
2 łyżki masła


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kroimy mięso w plastry (nie za grube-można lekko rozgnieść) a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie po około 3-4 minuty z każdej strony.

PAMIĘTAJCIE by nie nakłuwać wołowiny widelcem podczas smażenia, gdyż uciekną z niej smaczne soki.
Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 5 minut.

Przekładamy mięso na patelnię, dodajemy masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól do smaku i gotujemy na dużym ogniu aż bulion i ocet odparują.
Sos powinien być gęsty.

U nas wszystko podane w towarzystwie pysznych gnocchi.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz