sobota, 13 października 2012

Placki ziemniaczane z serem feta

Składniki:

8-9 ziemniaków
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
jajko
5-6 łyżek mąki
ser feta
sól, pieprz
papryka ostra

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub za pomocą blendera. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy posiekany czosnek, jajko, sól, pieprz, paprykę ostrą oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki są zbyt wodniste dodajemy więcej mąki.
Na koniec dodajemy ser feta pokrojony w małą kostkę i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy dużą łyżkę masy ziemniaczanej i lekko rozpłaszczamy. Smażymy z dwóch stron.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji

 


4 komentarze:

  1. przyznaję że zaciekawił mnie ten przepis. Mam pytanie ile dodajesz fety?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Babka, na podane wyżej ilości troszkę ponad połowę opakowania

    miło mi tu Ciebie gościć :)

    OdpowiedzUsuń