Pasztet robię na bazie przepisu Magdy Gessler. Wychodzi idealny - wilgotny, smarowny i bardzo aromatyczny.
Kilka rodzajów mięsa, grzyby, czego chcieć więcej?
Zróbcie go koniecznie!
Pasztet robię na bazie przepisu Magdy Gessler. Wychodzi idealny - wilgotny, smarowny i bardzo aromatyczny.
Kilka rodzajów mięsa, grzyby, czego chcieć więcej?
Zróbcie go koniecznie!
Szynka podpatrzona jakiś czas temu u Kuby Kuronia. Po małych modyfikacjach zadomowiła się u nas na stałe.
Ja ją robię najczęściej na kanapki, ale smakuje obłędnie również na ciepło. Z sosem pieczeniowym i ziemniakami to doskonałe danie obiadowe.
Zapraszam.
Bardzo lubiane danie u mnie w domu. Zarówno na zwykły obiad jak i na imprezę.
Odgrzewana na drugi dzień wg niektórych nawet lepsza niż na świeżo 😉
Zrób koniecznie
Beszamel zwany u mnie behemotem 😂 to jeden z pięciu bazowych sosów w gastronomii.
Stosuje się go jako dodatek do makaronów, naleśników, pieczonych w piekarniku warzyw, białego mięsa oraz ryb.
Jest bazą do innych znanych i cudownych w smaku sosów. W "Krótkiej historii sosu beszamelowego" Karolina Wójciga opisała je krótko:
Sos Mornay – do klasycznego sosu beszamelowego dodaje się szwajcarski ser Gruyere, a czasem także parmezan. W efekcie sos jest bardziej lepki i głębszy w smaku.
Sos kremowy, zwany z francuskiego Sauce crème, wymaga wmieszania do sosu beszamelowego śmietany kremówki. Ciekawsze odmiany polecają również dodatek pieczarek lub szczypiorku.
Sos Soubise, zwany sosem cebulowym; łączy klasyczny sos beszamelowy z podsmażoną i zmiksowaną cebulą. Ciekawy smak idealnie komponuje się z rybą, kurczakiem i warzywami.
Sos Nantua to domena koneserów owoców morza. Do beszamelu dodaje się masło krewetkowe i śmietanę, a całość idealnie pasuje jako dodatek do ostryg lub małż.
Sos cheddarowy, jak sama nazwa wskazuje, obejmuje dodatek startego sera cheddar, a ponadto również sosu Worcestershire oraz musztardy. Smak jest nieco kwaśniejszy i ostrzejszy u klasycznego sosu beszamelowego.
Na tym blogu można znaleźć już kilka wpisów dotyczących dodatków do kanapek. Serki, pasty, mięsa. Choć to tylko kropla w morzu tego co wymyślam by jak najczęściej nie być uzależnioną od sklepowych gotowców to wstawiam tutaj tylko to co mam już dopracowane do perfekcji.
Tym razem pokażę Wam naszą ulubioną wędlinę.
🎃 Bardzo delikatne mięso, lekko słodki smak sosu a wszystko gotowe w max 30 minut.
Nie można przejść koło tego przepisu obojętnie 😀🎃
🎃🎃Dynia dynia dynia...🎃🎃
Okres roku mieniący się kolorami jesieni, podczas którego w mojej kuchni króluje kolor pomarańczowy oraz korzenne zapachy. Wszystko to sprawia, że deszcz dzwoniący w parapety przestaje być tak nostalgiczny.
Zapraszam Was serdecznie do mojego dyniowego zakątka.
Tym razem ugotujmy razem ten rozgrzewający gulasz.
Uwielbiam takie śniadania. Ciepły i chrupiący początek dnia.
Polecam szczególnie w poniedziałki 😁 żeby jakoś osłodzić sobie ten niefortunny dla większości ludzi poranek.
Bardzo prosty jednogarnkowy obiad czy kolacja. Nie ukrywam, że lubię takie dania, bo prócz wymieszania składników nie wymagają ode mnie uwagi, co po powrocie z pracy jest bardzo cenne 😊
Zatem starujemy
To danie, które robię kilka razy w roku. Ląduje na naszym stole zawsze wtedy gdy chcemy coś uczcić lub podejmuję bliskich memu sercu gości. Ładnie się prezentuje a smakuje tak, że rozmowy biesiadników milkną i słychać jedynie pomruki zadowolenia.
Mięso naprawdę rozpada się przy nakładaniu a kostki wręcz same odchodzą.
To mój święty przepis 😋 podzielę się nim jednak z Wami, bo każdy powinien spróbować tego dania.
Zaskakująco pyszna zupa, którą zrobisz jedynie z kilku składników. A co ciekawe, nie potrzebujesz do niej nawet bulionu.
Ilość smaków towarzyszących temu daniu to petarda. Nawet osoby nie przepadające za smakiem ryby chętnie "czyszczą" talerze 😊
Naprawdę szybkie i bardzo aromatyczne danie.
Ten sos robię zawsze w sezonie pomidorowym. Dzięki temu mam zamknięte w słoikach cudowne smaki, które osłodzą niejeden zimowy dzień.
Jest idealny jako dodatek do kurczaka czy ryżu.
Bardzo lubimy tak zwanego "chińczyka", ale miejsca w których można zjeść azjatyckie dania często pozostawiają wiele do życzenia. Z tego właśnie powodu zaczęłam robić je sama w domu. Może nie są to super błyskawiczne przepisy, ale warte uwagi 😊
Dziś przedstawię Wam kolejny przepis na sajgonki. Tym razem z trochę bardziej pracochłonnym farszem, ale dużo bardziej aromatycznym. Pieczenie w piekarniku powoduje, że sajgonki wychodzą delikatniejsze niż te, które smażymy w głębokim tłuszczu.
Serdecznie polecam poniższy przepis.
Sos błyskawiczny i idealny do sajgonek, nachosów czy kurczakowych kąsków.
To chyba najkrótszy wpis na tym blogu 😜
Dość często zwykłą bułkę tartą zamieniam na mielone migdały.
Szczególnie przy kotletach z drobiu sprawdza się idealnie. Nadaje lekko słodki smak a kawałki orzechów dodają chrupiący element.
Spróbujcie koniecznie.
To kolejna potrawa z receptury Jamie'go. Zaprezentował ją na swoim kanale, gotując wraz z innym cenionym kucharzem Gennaro Contaldo.
Poezja na talerzu!
Miały być jajka faszerowane ale wyszła pasta 😆 Chyba lepiej.
Super alternatywa do smarowania pieczywa czy tortilli. Robi się ją błyskawicznie.
Zapraszam po szczegóły.
Nie ukrywam, że lato to mój ulubiony okres w kuchni. Na rynku jest tyle pięknych, kolorowych i świeżych warzyw i owoców, że nie wiadomo co wybrać 😀
Jednym z moich częstych wyborów jest cukinia. Uwielbiam to warzywo za jego wszechstronność. Idealne do leczo, placków, nadziewania czy zrobienia pysznej pasty do kanapek.
Tym razem przedstawię Wam cukinię w wersji smażonej.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być syty, urozmaicony i co najważniejsze pyszny 😀
Dobre śniadanie = dobry dzień!
Domowa granola... nie ma nic lepszego na śniadanie. Nie muszę się zastanawiać ile białego cukru ktoś umieścił w opakowaniu i czy na pewno nie ma w niej nic czego nie chciałabym podać rodzinie. Idealna mieszanka tego co najbardziej lubię. Pięknie pachnąca, słodka i chrupiąca, świetnie spełniająca swoją rolę w jogurcie, maślance, mleku, wodzie czy jako baza do cudownych śniadaniowych ciastek.
Zapraszam po szczegóły.
Delikatny halibut i ten sos, to cudowny duet. Całe danie przygotowuje się szybko a z talerza znika jeszcze szybciej 😊
Całość idealnie dopełniają te ziołowe frytki.
Serdecznie Wam polecam ten przepis.
Lubię wiedzieć co jem, dlatego kupne serki kanapkowe zamieniłam na takie, które sama zrobię. Mogę do nich dodać to na co mam ochotę - świeże zioła, które akurat mam w doniczce, oliwki, suszone pomidory czy szynkę.
Spróbuj. Już nigdy nie zjesz innego.
Zazwyczaj na grillu przygotowujemy warzywa, drób i delikatne kiełbasy, ale zawsze na rozpoczęcie i zamknięcie sezonu oraz na większe imprezy z przyjaciółmi wjeżdża on, król grilla 👑
Robię go na wiele sposobów, ale ten opisany poniżej lubię chyba najbardziej. Mięso w tej marynacie staje się kruche i delikatne.
Pesto z natki marchewki? Czemu nie?
Nie ustępuje ono w smaku temu klasycznemu z bazylii. U mnie w domu wszyscy lubimy zjeść na szybko makaron z pesto więc robię je z wielu rzeczy - czosnku niedźwiedziego, suszonych pomidorów, jarmużu, młodej pokrzywy, bazylii czy właśnie z naci młodej marchwi. To ostatnie jest bardziej gorzkie od innych dlatego do jego przyrządzenia częściej wybieram orzechy nerkowca - wydają mi się bardziej słodkie od innych.
Smażony węgorz... ooochhh... ileż ja na niego czekałam.
Od wielu lat będąc nad morzem, nie mogę na niego trafić w żadnej smażalni. Kiedyś tak długo go szukałam chodząc od jednego lokalu do drugiego, że cała reszta wycieczki (głodnej po całonocnej podróży) chciała mnie zabić 😆 Serio, serio. Szkoda, że nie mam zdjęcia ich min 😜
Rok w rok jadąc nad morze miałam nadzieję, że tym razem się uda i niestety wracałam zawiedziona.
Jednak cierpliwość popłaca. W tym roku wylewając swoje "węgorzewskie żale" w jednej z wędzarni, dowiedziałam się, że brat Pana sprzedawcy łowi węgorze. Taaaaaaaak! Nareszcie! Długo nie myśląc zamówiłam ich kilogram 🙊 zastanawiając się czy na pewno nie za mało, bo przecież będę się musiała podzielić z domownikami 😆. Zapakowane próżniowo 1,3 kg świeżutkiego węgorza przyjechało ze mną do domu.
Co z nim zrobić gdy wyląduje już w naszej lodówce? Potrzebna Wam będzie jedynie sól, mąka i olej.
I mocny alkohol 😜 To tłusta ryba, która idealnie pasuje do dobrej, zmrożonej wódeczki.
Lato, lato, a w lecie świeżutkie owoce. Z borówkami pyszne są knedle, pierogi, muffiny no i oczywiście to super szybkie ciasto.
Przepis naprawdę godny uwagi, bo na tym cieście można ułożyć różne owoce. Mieszanka borówek z malinami czy truskawkami też jest super pomysłem. Jeśli jednak wybierzecie owoce twardsze (jabłka czy gruszki - pokrojone w ósemki) to wciśnijcie je mocniej w masę przed pieczeniem.
Zapraszam 👇
Jeśli latem jajecznica to tylko z kurkami, słodką cebulką dymką i świeżym szczypiorem.
Przepis prosty i szybki a doznania smakowe cudownie rozpoczną Twój dzień.
Jednym z silniejszych kuchennych wspomnień z dzieciństwa jest widok mojej mamy robiącej różnego rodzaju kluski. Drewniana stolnica obsypana mąką a na niej idealnie pokrojone kopytka, leniwe czy ulepione knedle. Ja długo nie dotykałam tych przepisów wiedząc, że moja mama robi najlepsze i nigdy jej nie dorównam. Do dziś kopytka jem głównie u niej 😏
Jednak przygnieciona nadmiarem śliwek w domu podjęłam rękawice i zrobiłam z nimi knedle. Wyszły naprawdę super.
Choć nadal te mamine to nr 1 😍
Są tak pyszne, że podane o każdej porze skradną serca biesiadników 😋
O matkooooooo! Jakie one są pyszne. Miękkie i chrupiące jednocześnie 😍
Musisz ich koniecznie spróbować!
Propozycja, która często gości na naszym stole, ponieważ polędwiczka jest idealnie miękka i soczysta a owoce dodają jej lekkości. Tak naprawdę może być samodzielnym daniem, które powstaje w 30 minut.
Idealna propozycja na kolację we dwoje w towarzystwie kieliszka dobrego wina jak również na rodzinny obiad.
Oooooooo mamoooooo! Jakie one są pyszne. Maślane, idealnie chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. No i pięknie się prezentują wizualnie.
Można je oprószyć ulubionymi ziołami i przyprawami. U mnie w wersji podstawowej podawane najczęściej z czosnkiem granulowanym i papryką, ale naprawdę opcji macie wiele.
Idealna alternatywa dla zwykłych pieczonych ziemniaków. Sami sprawdźcie.
W tym daniu rozkochała mnie moja przyjaciółka. Dora, dziękuję, że mi pokazałaś tę cudowną wołowinę. 💗 Uwielbiamy ją więc dość często gości na naszym stole w towarzystwie makaronu noodle.
Marynata do mięsa z tego przepisu nadaje się świetnie również do innych dań. Mięso przechodzi cudownymi aromatami i staje się bardzo kruche. Używam jej również do marynowania toffu.
Bardzo, bardzo polecam ten przepis.
Sezon grillowy w pełni więc i ten sos Wam się przyda. Kiedyś podpatrzony u Kuby Kuronia, po lekkich modyfikacjach trafia na nasz stół dość często. POLECAM
Kolejna odsłona tarty. Uwielbiam połączenie słodkiego smaku gruszki z ostrym smakiem sera pleśniowego. Zamknęłam je oba w pysznej tarcie. Zapraszam.
Szparagi w mojej kuchni bywają od niedawna. Jakoś nie miałam do nich wcześniej serca. Ich spore plusy odkryłam szukając mniej kalorycznych dań. Teraz w sezonie, który jest bardzo krótki, staram się wykorzystać ich cenne składniki odżywcze. Blanszowane lub zapiekane. Jak kto woli. Poniżej jedna z propozycji jaka gości na moim stole.
Ostatnio za sprawą dowozu zakupów przez rodziców (nas niestety zatrzymała w domu kwarantanna 👑) zostałam posiadaczką sporej ilości pomarańczy. Niestety każde z nas myśli sobie, że może i by zjadło, ale ktoś musi to obrać 😁 Wiem wiem... szczyt lenistwa. Zatem znikały pojedynczo. No cóż. Pomarańcze leżały, czas leciał a ja z każdym dniem z większym politowaniem na nie patrzyłam. Postanowiłam zrobić z nich coś co spowoduje, że znikną wszystkie żeby już się nimi nie martwić 😜🍊
Myślę, że po tłustym czwartku w wielu domach pozostały pączki, których już nikt nie chce tknąć. Zrobiły się twarde i nawet popijane ciepłym mlekiem nie dają się przełknąć.
U mnie nie jest inaczej. Wyznając zasadę zero waste staram się przerabiać to co się da i co zostaje na stole. Tym razem pudding z pączków, czyli wariacja puddingu chlebowego. Lekki jak chmurka i wilgotny. Przepyszny.
Ostatnio pogoda za oknem nie rozpieszcza, zatem częściej szukamy słońca i ciepła na talerzach. Szarlotka to takie ciasto, które zawsze potrafi poprawić humor. Dziś w swojej klasycznej prostej odsłonie. Kruche ciasto i krótko przyprażone jabłka to jest to 😍🍎🍏