poniedzia艂ek, 30 maja 2022

Makaron ze szparagami, szynk膮 i ricott膮

Zam臋cz臋 Was tymi szparagami 馃槣馃挆馃尶
Kolejny makaronik...


Sk艂adniki na 2 dania:
✔200g makaronu (u mnie pe艂noziarniste Penne)
艂y偶ka oleju lub mas艂a klarowanego
6 szt szparag贸w
4 plastry szynki
100 g ricotty
chochla wody z gotowania makaronu
s贸l, pieprz

Makaron wstawiamy do gotowania.

Szparagi myjemy i od艂amujemy zdrewnia艂e ko艅c贸wki. Kroimy na mniejsze kawa艂ki (najlepiej takie na raz do buzi).

Na patelni rozgrzewamy olej lub mas艂o klarowane. Podsma偶amy pokrojon膮 lub porwan膮 na mniejsze kawa艂ki szynk臋. Po 2-3 minutach dodajemy szparagi. Ca艂o艣膰 sma偶ymy oko艂o 10 minut. Po tym czasie wlewamy wod臋 z gotowania makaronu i wkruszamy ser. Mieszamy do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Doprawiamy do smaku.

Dodajemy makaron, mieszamy i gotowe.

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz