Prócz klasycznego wydania, czyli jedynie sparzonej i podanej z chrzanem kiełbasy, bardzo lubimy jej pieczoną wersję. Serdecznie Wam polecam przygotowanie jej w ten sposób. Aromatyczna i lekko słodka znika ze stołu do ostatniego kawałeczka.
Składniki:
✔1 kg surowej białej kiełbasy
✔2-3 szt białej cebuli (może być czosnkowa)
✔4 łyżki musztardy francuskiej
✔2 łyżki miodu
✔2 łyżki sosu sojowego
✔2 łyżki oleju
✔1 łyżka majeranku
✔opcjonalnie 120 ml białego wina/piwa
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Cebulę pokrój w piórka i umieść na dnie naczynia do zapiekania. Dodaj olej i majeranek i całość dokładnie wymieszaj.
Na cebuli poukładaj kiełbasę i każdą nakłuj w kilku miejscach wykałaczką by nie pękały podczas pieczenia.
Musztardę wymieszaj z miodem i sosem sojowy. Posmaruj powstałą pastą każdą kiełbaskę.
Na dno naczynia wlej piwo/wino - możesz spokojnie pominąć ten krok.
Całość przykryj folią aluminiową i piecz 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut by kiełbaski ładnie się zarumieniły.
SMACZNEGO!
Pyszna sprawa. Ważne żeby biała kiełbaska była dobrej jakości. Mi w żurku sprawdza się kiełbasa biała parzona od zakładu mięsnego Karol. Wydaje mi się że zapieczona będzie równie dobra :)
OdpowiedzUsuńmy kiełbaskę robimy sami :)
Usuńhttps://smakujejakumarty.blogspot.com/2024/03/tradycyjna-biaa-kiebasa.html