🎃 Bardzo delikatne mięso, lekko słodki smak sosu a wszystko gotowe w max 30 minut.
Nie można przejść koło tego przepisu obojętnie 😀🎃
Składniki:
✔600 g mięsa z kurczaka - u mnie piersi lub polędwiczki
✔1 szt cebuli
✔600 g mięsa z kurczaka - u mnie piersi lub polędwiczki
✔1 szt cebuli
✔1,5 szklanki startej surowej dyni - ja korzystam z dyni Hokkaido
mieszanka przypraw (1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli) - możesz zamienić na gotową mieszankę swojej ulubionej masali
✔1 łyżka sosu sojowego - możesz pominąć
✔2 łyżki mąki kukurydzianej - możesz zamienić na pszenną choć kukurydziana nabiera idealnego dla curry koloru i ma zdecydowanie delikatniejszy smak
✔250 ml wody lub bulionu
✔200g słodkiej śmietanki 30%
✔masło klarowane i olej do smażenia
Kurczaka pokrój na niezbyt cienkie plastry i wymieszaj z mieszanką przypraw i sosem sojowym.
Cebulę posiekaj.
Dynię zetrzyj na tarce. Specjalnie nie piszę na jakich oczkach masz zetrzeć dynię, bo pozostawiam to Twojej decyzji. Ja do tej potrawy ścieram ją na małych oczkach.
Obtocz kurczaka w mące i podsmaż przez 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym maśle klarowanym.
Zdejmij z patelni.
Przełóż kurczaka do warzyw i zalej całość wodą lub bulionem. Możesz dolać trochę wody jeśli widzisz, że danie jest zbyt gęste. Przykryj i duś na średnim ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dolej śmietankę, zamieszaj i poczekaj aż sos lekko zgęstnieje.
U mnie najczęściej podawany z ryżem lub kuskusem perłowym ale podaj zgodnie ze swoim smakiem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz