niedziela, 13 listopada 2022

Lasagne

Bardzo lubiane danie u mnie w domu. Zarówno na zwykły obiad jak i na imprezę.

Odgrzewana na drugi dzień wg niektórych nawet lepsza niż na świeżo 😉

Zrób koniecznie


Składniki na 6 porcji:
✔800 g mięsa mielonego
1 szt cebuli
2 szt sporej marchewki
puszka pomidorów
2 bardzo czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 ml wody
łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego
sól i pieprz do smaku
płaty makaronu lasagne
300 g startego sera cheddar lub mozzarella
beszamel

Rozgrzej tłuszcz na patelni i zacznij podsmażać posiekaną drobno cebulę.
Gdy się zeszli dodaj mięso i pokrojoną w drobną kosteczkę lub startą na grubych oczkach marchewkę.
Podsmażaj do czasu aż mięso zmieni kolor.
Dodaj koncentrat wymieszany z wodą i przyprawami oraz puszkę pomidorów.
Gotuj na średnim ogniu całość około 15-20 minut aż odparuje nadmiar wody. Spróbuj i dopraw jeśli uważasz, że czegoś brakuje. Odstaw.


W naczyniu do zapiekania rozsmaruj na dnie trochę sosu. Następnie ułóż płaty makaronu a na nich mięso.


Na mięso beszamel a na koniec starty ser.


I od nowa do wyczerpania składników. U mnie zawsze wychodzą dwa piętra mięsa.

Kończysz układanie płatami makaronu i smarujesz resztką beszamelu. Zasyp obficie serem.



Zapiekaj w temperaturze 220 st C przez 20 minut. (chyba, że informacja na Twoim makaronie mówi inaczej - pamiętaj, że tylko makaron jest surowy i to od instrukcji jego przygotowania zależy powodzenie tego dania 😊).


PORADA: odgrzewaj następnego dnia pod przykryciem w temperaturze nie większej niż 150 st C. 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Pychotka, wpraszam się :)
    Jeśli znajdziesz chwilkę, zapraszam do siebie:
    https://mojakuchniapachnacabzem.blogspot.com
    pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) chętnie będę zaglądać
      pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń