czwartek, 3 listopada 2022

Gotowana wędlina

Na tym blogu można znaleźć już kilka wpisów dotyczących dodatków do kanapek. Serki, pasty, mięsa. Choć to tylko kropla w morzu tego co wymyślam by jak najczęściej nie być uzależnioną od sklepowych gotowców to wstawiam tutaj tylko to co mam już dopracowane do perfekcji.

Tym razem pokażę Wam naszą ulubioną wędlinę. 



Jej wariacji może być sporo. Możesz pobawić się przyprawami, rodzajami mięs czy stopniem zmielenia. U mnie najczęściej występuje połączenie samego drobiu przyprawionego trochę ostrzej.
Przy młodszym dziecku czy osobie nie tolerującej intensywnych przypraw można pozostać przy soli, pieprzu i ulubionych ziołach. Wówczas wędlina pozostaje biała. Na zdjęciu powyżej za kolor odpowiada głównie dodana papryka.

Hulaj dusza 😊

Składniki:
✔500g piersi kurczaka
✔500g mięsa z ud kurczaka ze skórą i bez kości
✔przyprawy - 2 łyżeczki soli, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka czosnku granulowanego, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki cukru pudru (możesz pominąć), 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki
✔100 ml wody
✔1 łyżka żelatyny - możesz pominąć, jej dodanie powoduje powstanie pysznej galaretki, ale nie wpływa na smak

Mięso z ud przemiel w maszynce do mięsa dwa razy. Nie musisz mielić wszystkich skór - ja daję ich tylko połowę
Mięso z piersi oczyść z błon i resztek kości i pokrój w kostkę.


Żelatynę rozpuść w 100 ml ziemnej wody.
Oba mięsa połącz, dopraw, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wyrabiaj ręką około 5 minut.

Ułóż na blacie folię spożywczą, a w zasadzie kilka jej warstw tworząc spory arkusz.


Wyłóż na niego połowę mięsa i zwijaj bardzo ciasno jak cukierka. Zwiąż boki.


Włóż kiełbasy do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu 2 godziny.
Wyjmij z garnka, ostudź i schładzaj w lodówce nie mniej niż 3 godziny a najlepiej całą noc.

I już.
Do tego świeży chlebek lub bułeczka i zwykła kanapka staje się czymś wyjątkowym 😊


Na kanapce wędlina z mielonej wołowiny i szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę. Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na wołowinę to wędlina będzie bardziej sucha niż ta drobiowa.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz