Składniki:
schab bez kości (ja miałam około 1,2 kg)
sól, pieprz, chilli
200 g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
świeże zioła - bazylia, tymianek, pietruszka, majeranek, oregano, czosnek niedźwiedzi
oliwa z oliwek
50 g masła
słodka papryka, ostra papryka, majeranek, pieprz
Mięso myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z mięsa musimy uzyskać prostokąt. Przecinamy schab w połowie wysokości na całej jego długości zostawiając około 2 cm nie przecięte, przy długim brzegu. Rozwijamy (mamy już prostokąt). Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy mięso na grubość około 1 cm.
Z obu stron nacieramy mięso solą, pieprzem i chilli. Rolujemy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Szpinak rozmrażamy i bardzo dokładnie odciskamy z wody. W blenderze umieszczamy szpinak, masło, zioła, obrane ząbki czosnku dodając łyżkę lub dwie oliwy z oliwek. Ucieramy na jednolitą, gęstą pastę z odrobiną soli.
Mięso smarujemy ziołową pastą, ciasno zwijamy w roladę. Związujemy sznurkiem. Dokładnie obtaczamy w słodkiej i ostrej papryce, soli, pieprzu i majeranku.
Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Roladę obsmażamy ze wszystkich stron aż uzyskamy rumiany kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfanny. Oblewamy tłuszczem ze smażenia, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st C do piekarnika na 1-1,5 godziny (zależy od wielkości mięsa – u mnie było to 1,5 godziny). W połowie pieczenia lekko podlewamy wodą.
Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy folie by mięso ładnie się zabrązowiło.
Po upieczeniu usunąć sznurki.
Ciekawa i efektowna propozycja! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
kuchnia-suflera.blogspot.com
Smacznie nadziana :D
OdpowiedzUsuń