czwartek, 27 czerwca 2013

Quiche z fasolką i kiełbasą




Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100g masła
3 łyżki zimnej wody
lub opakowanie ciasta francuskiego
Farsz:
150-200g kiełbasy (niezbyt tłustej)
300-400g fasolki szparagowej
1-2 czerwone cebule
Sos:
3 jajka
200g kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tymianek (świeży lub suszony)

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz masło. Zagniatamy szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Fasolkę gotujemy 10 min. w osolonej i osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy na 2-3 cm kawałki.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Wykładamy formę usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem by nie powstawały bąble i wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Cebulę kroimy w piórka a kiełbasę w plasterki. Podsmażamy na patelni. 


W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Doprawiamy do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut na złoty kolor.
(Jeśli mamy gotowe ciasto francuskie wykładamy nim formę, nakłuwamy i nie podpiekamy.)

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie fasolkę, kiełbasę z cebulą i zalewamy sosem. Zapiekamy około 25-30 min.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz