Ciasto:
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100g masła
3 łyżki zimnej wody
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100g masła
3 łyżki zimnej wody
lub opakowanie ciasta francuskiego
Farsz:
150-200g kiełbasy (niezbyt tłustej)
300-400g fasolki szparagowej
1-2 czerwone cebule
300-400g fasolki szparagowej
1-2 czerwone cebule
Sos:
3 jajka
200g kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tymianek (świeży lub suszony)
200g kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tymianek (świeży lub suszony)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz masło.
Zagniatamy szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Formujemy kulę z
ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Fasolkę gotujemy 10 min. w osolonej i osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu i
wystudzeniu kroimy na 2-3 cm kawałki.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Wykładamy formę usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem by nie powstawały bąble i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka a kiełbasę w plasterki. Podsmażamy na patelni.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut na złoty
kolor.
(Jeśli mamy gotowe ciasto francuskie wykładamy nim formę, nakłuwamy i nie podpiekamy.)
(Jeśli mamy gotowe ciasto francuskie wykładamy nim formę, nakłuwamy i nie podpiekamy.)
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie fasolkę, kiełbasę z cebulą i zalewamy
sosem. Zapiekamy około 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz