... szpinakowego szaleństwa w mojej kuchni ciąg dalszy ...
Składniki:
makaron wstążki
500g mięsa mielonego
200 ml śmietany 36%
150-200g szpinaku
2 łyżki chrzanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz, chilli
Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Jeśli mamy świeże liście szpinaku dokładnie je płuczemy i drobno siekamy.
Podgrzewamy oliwę i smażymy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gdy mięso się zabrązowi dodajemy szpinak. Po około 10-15 minutach dodajemy
śmietanę w tym samym czasie wstawiamy makaron do osolonego wrzątku.
Gdy szpinak już dokładnie wymieszamy ze śmietaną i mięsem dodajemy chrzan, sól i
pieprz do smaku.
Gotowy makaron ugotowany al dente bez odcedzania za pomocą szczypiec
wrzucamy z wody bezpośrednio na patelnię. Dzięki temu makaron jest wciąż
puszysty. Gdy wyłowimy już wszystkie nitki makaronu dokładnie wszystko ze sobą
mieszamy na patelni.
Podajemy lekko oprószone parmezanem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz