poniedziałek, 24 czerwca 2013

Szpinakowo-chrzanowe wstążki

... szpinakowego szaleństwa w mojej kuchni ciąg dalszy ...

Składniki:
makaron wstążki
500g mięsa mielonego
200 ml śmietany 36%
150-200g szpinaku
2 łyżki chrzanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz, chilli

Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Jeśli mamy świeże liście szpinaku dokładnie je płuczemy i drobno siekamy.
Podgrzewamy oliwę i smażymy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gdy mięso się zabrązowi dodajemy szpinak. Po około 10-15 minutach dodajemy śmietanę w tym samym czasie wstawiamy makaron do osolonego wrzątku.
Gdy szpinak już dokładnie wymieszamy ze śmietaną i mięsem dodajemy chrzan, sól i pieprz do smaku.
Gotowy makaron ugotowany al dente bez odcedzania za pomocą szczypiec wrzucamy z wody bezpośrednio na patelnię. Dzięki temu makaron jest wciąż puszysty. Gdy wyłowimy już wszystkie nitki makaronu dokładnie wszystko ze sobą mieszamy na patelni.

Podajemy lekko oprószone parmezanem.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz