... nadszedł czas kiedy mąż zaczął "rządzić" w kuchni wymyślając co by tu dziś zjeść, tutaj znajdziecie propozycję cudownie rozgrzewającej zupy, idealnej na zimowe dni ...
Składniki:
5 dużych cebul
1l bulionu drobiowego
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka suszonego tymianku
150g sera żółtego
olej do smażenia
100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
sól, pieprz
grzanki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na rozgrzanym oleju posypując cukrem, do momentu, aż cebula stanie się złota. Następnie posypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy białe wino i gotujemy 1-2 minuty.
Bulion drobiowy doprowadzamy do wrzenia.
Całość przekładamy do bulionu i dodajemy tymianek.
Gotujemy około 45 minut (do godziny) na niewielkim ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do każdej porcji (już na talerzu) dodajemy starty ser żółty i grzanki.
Można również zupę umieścić w miseczkach, które są odpowiednie do zapiekania w piekarniku. Wsypać ser, każdą miseczkę przykryć kółkiem z ciasta francuskiego (dokładnie przykleić do miseczki) i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 10-15 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
SMACZNEGO!
uwielbiam cebulową!
OdpowiedzUsuń