sobota, 16 lutego 2013
Indyk z pijanymi pomidorami
Składniki:
600 g piersi indyka
2 łyżki masła
50 ml oliwy
200 g podgrzybków (u mnie tym razem bez, z racji 3-letniego degustatora)
100 g marchewki
1 cebula
100 g boczku wędzonego
puszka pomidorów (krojonych, bez skórki)
1 łyżka mąki
100 ml wina czerwonego
400 ml bulionu drobiowego
łyżeczka suszonej bazylii
Pierś indyka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Rozgrzewamy na patelni oliwę i masło, podsmażamy mięso, a następnie odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski i marchewkę pokrojoną w plastry. Dodajemy cebulę pokrojoną w pół piórka i podgrzybki pokrojone w dużą kostkę. Wszystko posypujemy mąką i podsmażając dodajemy pomidory, wino i bulion oraz bazylię. Dodajemy indyka i dusimy do miękkości przez ok 30 min.
Potrawa ma charakter ragout więc mogłaby zostać podana bez niczego, bo z definicji ragout jest podawane jako samodzielne danie, ale u mnie dziś podane z makaronem Farfalle.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz