piątek, 13 kwietnia 2012

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Składniki:
400 g kurczaka - ja miałam pierś
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
100 g żółtego sera
400 g pieczarek
100 ml mleka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 marchewki
1 łyżka mąki

ostra papryka
czosnek granulowany
majeranek
rozmaryn
sól i pieprz


Poszatkowaną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i poszatkowany czosnek przesmażyłam na maśle.
Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Wrzuciłam kurczaka wcześniej przyprawionego mieszanką chilli, czosnku granulowanego, majeranku i rozmarynu, dodałam koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam łyżkę mąki i wymieszałam.
Gotowałam aż całość zgęstnieje.
Przełożyłam do żaroodpornego naczynia.

Do ugotowanych ziemniaków dodałam mleko i roztłukłam na konsystencję kremu. Wymieszałam z tartym żółtym serem.
Ziemniaki wyłożyłam na mięso, wyrównując ładnie wierzch.
Piekłam w nagrzanym do 180st piekarniku około 20-25 minut.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. O, użycie mięsa z kurczaka mi się tu bardzo podoba. Zwykle w takich zapiekankach pojawia się mięso mielone za którym nie przepadam...Pyszny przepis na sycący obiad, zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę odgrzebywanie, ale dziś zrobiłam z drobnymi modyfikacjami i cała rodzina była zachwycona. Naprawdę dobry przepis :)

    OdpowiedzUsuń