niedziela, 29 kwietnia 2012

Zupa buraczkowa

... przyszła wiosna a z nią potrzeba lekkiego jedzenia :) ...
Składniki:
2 litry bulionu
6 buraków
6 ziemniaków
4 marchewki
por
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz ziarnisty
sól
pieprz
śmietana 18%

Buraki obieramy i gotujemy.
Studzimy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew i pora w plastry.

Do gotującego się bulionu wrzucamy liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie oraz wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości.
Doprawiamy do smaku.
Na koniec 100 g śmietany hartujemy łyżką gorącej zupy. Mieszamy i dodajemy do garnka. Jeszcze chwilkę ze sobą gotujemy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz