W skład kuchni bałkańskiej wchodzą regionalne specjały z Grecji, Albanii, Bułgarii, Serbii, Chorwacji, Macedonii, Słowenii i Czarnogóry. Jest bardzo bogata w smaki i zróżnicowana. Kształtowały ją przez wieki różne wpływy narodowe, religijne i kulturowe.
Mnie kojarzy się głównie z ajvarem, sałatką szopską czy cudownymi grillowanymi koftami. Bardzo lubimy bałkańskie przysmaki i często goszczą na naszym stole.
Tym razem zapraszam Was na zapiekankę z mięsem mielonym ukrytym pod słonym bałkańskim serem. Naprawdę polecam.
✔500 g mięsa mielonego - u mnie mieszane wieprzowo wołowe z przewagą wołowiny
✔100 g wędzonego żółtego sera
✔150g fety lub sera bałkańskiego
✔250 ml passaty pomidorowej
✔1 czerwona papryka
✔1 duża cebula
✔po 1/3 łyżeczki:
cząber,
czosnek granulowany,
suszone pomidory,
tymianek,
rozmaryn,
ostra i słodka papryka,
bazylia,
sól - lub zamiast wszystkich powyższych jeśli macie 2 łyżeczki czerwonej czubrycy
✔pieprz
✔3 jajka
✔olej
Cebulę siekamy drobno. Paprykę kroimy w małą kostkę,
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Dorzucamy paprykę.
Po około 10 minutach gdy papryka lekko zmięknie dodajemy mięso i przyprawiamy. Jak nabierze brązowego koloru całość zalewamy passatą. Gotujemy wszystko razem około 5 minut - bądź dłużej jeśli mieliście bardzo płynną passatę. Danie nie może być bardzo płynne.
Zdejmujemy z ognia.
W miseczce mieszamy jajka wraz ze startym na drobnym oczkach wędzonym serem.
Dodajemy do zawartości patelni i dokładnie wszystko mieszamy.
Przekładamy do formy na tartę lub inne naczynie żaroodporne. Zasypujemy pokruszoną fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz