piątek, 7 stycznia 2022

Krewetki z pomidorkami i fasolką

Jedno z naszych ulubionych dań. Idealne do zrobienia na późny obiad po powrocie z pracy. Podane z lampką wina potrafi zdziałać cuda 😜 Trudy minionego dnia przestają być istotne, bo nasze podniebienie jest w siódmym niebie. Serio serio. Zdrowo i kolorowo. 


Składniki
✔200 g krewetek 
✔200 g ryżu 
✔200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 
✔150 g pomidorków koktajlowych 
✔50 ml białego wytrawnego wina 
✔1-2 ząbki czosnku (my wolimy bardziej czosnkowe dania więc zawsze dodaję dwa ząbki ale jeden też jest ok)
✔2 łyzki masła klarowanego 
✔sól i pieprz

Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek po ich rozmrożeniu należy oczyścić je z pancerzy (oraz jelit jeśli nie kupiliście już oczyszczonych).
Osuszamy je dokładnie na ręczniku papierowym.
Świeżą fasolkę przycinamy na końcach i gotujemy do miękkości. Przy mrożonej wystarczy ją jedynie ugotować.
Na sporej patelni rozpuszczamy masło (średni ogień) i podsmażamy obrany i posiekany czosnek. Podkręcamy ogień i dodajemy na patelnię krewetki.
Smażymy je po około 30 sekund z każdej strony. Jeśli macie małe krewetki, czas smażenia nie powinien przekroczyć 15 sekund na stronę.
Dodajemy pokrojone na pół pomidorki i mieszamy. Po około minucie dodajemy wino. Gotujemy chwilę by wino odparowało.
Dodajemy fasolkę i mieszając gotujemy jeszcze chwilkę by smaki się wymieszały.

U nas podane z ryżem, ale jako samodzielna potrawa tez jest super.
A Wy z czym widzicie to danie?

SMACZNEGO!

#zdrowoikolorowo #krewetki #smakujejakumarty #wiemcojem #domowoizdrowo #kuchniadomowa #jemzdrowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz