niedziela, 1 września 2013

Schab ze karmelizowaną cebulką i ziemniakami


Składniki:
ziemniaki (umyte i pokrojone w kostkę, około 2,5-3 cm)
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
kotlety wieprzowe (plastry 1-1,5 cm)
6-8 małych cebul (obrane i pokrojone w cienkie plastry)
4 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plastry)
½ łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki posiekanych świeżych liści szałwii
1 jabłko (obrane i pokrojone w małą kostkę)
liście laurowe
sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na 4 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła obsmażamy z obu stron kotlety na rumiano.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej wkładamy pokrojone ziemniaki, lekko oprószone solą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na pozostałej oliwie i maśle smażymy na małym ogniu plastry cebuli ze szczyptą soli. Mają się skarmelizować, ale nie przypiec. (około 10 minut).
Kotlety w naczyniu obsypujemy ziołami i czosnkiem, na każdym kładziemy liść laurowy.
Na to posypujemy kostki jabłka, a na wierzchu rozkładamy cebulę.
Przykrywamy i pieczemy 60 minut.


SMACZNEGO!

2 komentarze: