poniedziałek, 2 września 2013

Słodkie drożdżowe bułeczki


Składniki:
½ kg mąki pszennej
24 g suchych drożdży
50 g masła
½ szklanki cukru
3 żółtka + 1 jajko całe
¼ łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
cukier waniliowy
dodatkowo:
bakalie, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka z cytryny
marmolada/budyń na nadzienie

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło.
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Jajka ucieramy z cukrami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto (ja to robię mikserem z końcówkami do mieszania) powoli dodając ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy tak długo aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza .
Jeśli chcemy do ciasta dodać bakalie robimy to na sam koniec wyrabiania ciasta.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę/blat lekko podsypany mąką. Wyrabiamy raz jeszcze, jeśli zbyt klei nam się do rąk dodajemy trochę mąki.
Jeśli chcemy aby w bułeczkach było nadzienie, rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka/kwadraty, na każdym układamy marmoladę/budyń, formujemy bułeczki.
Jeśli jednak nie chcemy nadzienia urywamy po kawałku ciasta, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każda bułeczkę smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy by jeszcze lekko wyrosły.

Pieczemy w 180 st przez około 20 minut.

Możemy z powstałego ciasta zrobić np. precelki lub drożdżowe warkocze.



SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. polecam :)
      u mnie zniknęły zjedzone wieczorem do szklanki ciepłego mleka, a rano z dżemem ;)
      ja tym razem robiłam bez nadzienia ;)

      Usuń