Składniki:
½ kg mąki pszennej
24 g suchych drożdży
50 g masła
½ szklanki cukru
3 żółtka + 1 jajko całe
¼ łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
cukier waniliowy
dodatkowo:
bakalie, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka z cytryny
marmolada/budyń na nadzienie
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło.
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Jajka ucieramy z cukrami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto (ja to robię
mikserem z końcówkami do mieszania) powoli dodając ciepłe mleko z masłem.
Wyrabiamy tak długo aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza .
Jeśli chcemy do ciasta dodać bakalie robimy to na sam koniec wyrabiania
ciasta.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę/blat lekko podsypany mąką.
Wyrabiamy raz jeszcze, jeśli zbyt klei nam się do rąk dodajemy trochę mąki.
Jeśli chcemy aby w bułeczkach było nadzienie, rozwałkowujemy ciasto,
wycinamy kółka/kwadraty, na każdym układamy marmoladę/budyń, formujemy
bułeczki.
Jeśli jednak nie chcemy nadzienia urywamy po kawałku ciasta, formujemy bułeczki
i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każda bułeczkę smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy by
jeszcze lekko wyrosły.
Pieczemy w 180 st przez około 20 minut.
Możemy z powstałego ciasta zrobić np. precelki lub drożdżowe warkocze.
SMACZNEGO!
Muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńu mnie zniknęły zjedzone wieczorem do szklanki ciepłego mleka, a rano z dżemem ;)
ja tym razem robiłam bez nadzienia ;)