3 polędwiczki wieprzowe
16-20 plasterków chudego boczku
3-4 łyżki musztardy
łyżka masła
łyżka mąki
½ szklanki mleka
sól
Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki szerokości
około 5 cm, lekko oprószamy solą.
Każdy kawałek boczku smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem, owijamy
nim kawałki polędwiczek, spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu
żaroodpornym lub na blasze.
Mąkę przesmażamy z masłem, rozprowadzamy mlekiem, dodajemy pieprz i
polewamy polędwiczki.
Pieczemy 25 minut w 180°C.
Z powstałego podczas pieczenia wywaru zrobiłam sos.
200 g śmietanki 30 lub 36%
50 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
czosnek granulowany, chilli, pieprz
wywar spod mięsa
W garnuszku rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wywar i energicznie mieszamy, dodajemy śmietankę i serek topiony. Mieszamy aż
wszystkie składniki połączą się ze sobą a serek stopnieje. Całość musi lekko zgęstnieć.
U mnie podane z placuszkami z kaszy gryczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz