… oczywiście jest to kolejny przysmak zauważony w jakiejś
telewizji kulinarnej J
- wypróbowany i genialny …
Składniki:
30g niesolonego masła1/2 łyżeczki kminku
30 g mąki
0,5 l tłustego mleka (3,2%)
1/2 posiekanej dużej cebuli lub cała mała
100g kremowego sera (u mnie Mascarpone)
sól, pieprz
puszka tuńczyka - odsączonego i rozdrobnionego
200 g ulubionego w miarę drobnego makaronu (ja daję zawsze więcej)
bułka tarta
W oryginalnym przepisie są jeszcze fileciki anchois, z których to układa
się na wierzchu krzyż na wzór norweskiej flagi.
Ja uwielbiam anchois ale mąż niestety nie więc krzyża nie ma L
Gotujemy makaron al dente.Ja uwielbiam anchois ale mąż niestety nie więc krzyża nie ma L
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kminek i podgrzewamy przez 1-2 minuty.
Łączymy z mąką na gładką masę.
Mieszamy jeszcze przez 3-4 minuty po czym dodajemy partiami mleko dokładnie mieszając żeby nie powstały grudki. Po dodaniu całego mleka mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy cebulę, tuńczyka i łączymy z makaronem.
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Posypujemy bułką tartą, a z filecików anchois układamy krzyż z norweskiej flagi.
Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200
stopni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz