... to sekretne śledzie mojego
męża... no cóż od dziś już nie będą sekretne ...
Składniki:
6-8 płatów śledziowych matias
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki śmietany 18%
10 łyżek musztardy - najlepiej gdy połączymy dwa rodzaje musztardy, ostrą i delikatną, można też dodać musztardę francuską (z całymi ziarnami gorczycy) dla efektu wizualnego
2-3 łyżki majonezu
2 -3 cebule pokrojone tak jak lubicie
1 łyżeczka cukru - opcjonalnie
pieprz
pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Jeśli kupujemy śledzie z beczki i są za słone trzeba je wymoczyć, najlepiej całą noc w mleku lub wodzie.
Pokrojoną cebulę szklimy na 2 łyżkach klarowanego masła. Można dodać łyżeczkę cukru. Podlewamy lekko wodą (2 łyżki) i dusimy na małym ogniu do pożądanej miękkości. Możliwe, że będzie potrzeba podlać wodą kilkukrotnie jeśli cebulka ma być naprawdę miękka. U mnie duszenie cebulki trwa około 20 minut.
Filety śledziowe kroimy poprzecznie na kawałki i doprawiamy pieprzem.
W miseczce mieszamy musztardę, majonez, śmietanę, cukier i cebulę.
Następnie układamy warstwami śledzie, przygotowany sos i znów śledzie.
Ostatnią warstwą powinien być sos.
Szczelnie zamykamy (najlepiej w słoiku) i odstawiamy na kilka dni.
SMACZNEGO!
Jeśli kupujemy śledzie z beczki i są za słone trzeba je wymoczyć, najlepiej całą noc w mleku lub wodzie.
Pokrojoną cebulę szklimy na 2 łyżkach klarowanego masła. Można dodać łyżeczkę cukru. Podlewamy lekko wodą (2 łyżki) i dusimy na małym ogniu do pożądanej miękkości. Możliwe, że będzie potrzeba podlać wodą kilkukrotnie jeśli cebulka ma być naprawdę miękka. U mnie duszenie cebulki trwa około 20 minut.
Filety śledziowe kroimy poprzecznie na kawałki i doprawiamy pieprzem.
W miseczce mieszamy musztardę, majonez, śmietanę, cukier i cebulę.
Następnie układamy warstwami śledzie, przygotowany sos i znów śledzie.
Ostatnią warstwą powinien być sos.
Szczelnie zamykamy (najlepiej w słoiku) i odstawiamy na kilka dni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz