niedziela, 25 grudnia 2011

Śledzie w oleju na placku ziemniaczanym


Śledzie w oleju podane trochę inaczej niż zawsze...


Składniki:
250 g śledzi
3 cebule
liście laurowe
ziarna czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
olej

Śledzie,
jeśli kupione z beczki moczymy w zimnej wodzie lub mleku od kilku do kilkunastu godzin (często zmieniając wodę skracamy ten proces), tak aby śledzie nie były zbyt słone,
jeśli kupione w paczkach
płuczemy w letniej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Odsolone płaty kroimy w kawałki wielkości mniej więcej 2 cm.
Cebulę kroimy w półpiórka i wrzucamy na 1,5 – 2 minuty do wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
W słoiku układamy warstwę cebuli, na niej układamy śledzie, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Powtarzamy do wyczerpania składników.
Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki przynajmniej na jeden dzień, by się wszystko ładnie przegryzło.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz