Ciasto:
400g mąki pszennej
300g masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany
Ser:
1 kg zmielonego twarogu
1 kostka masła
6 jajek
2 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150g rodzynek
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, następnie dzielimy na dwie części i formujemy z nich kulki.
Obie części mrozimy przez godzinę.
Po tym czasie jedną kulkę ciasta ścieramy na grubej tarce na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywno.Twaróg, masło, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną mieszamy ze sobą dokładnie (można mikserem).
Następnie dodajemy rodzynki i ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Masę serową wylewamy na ciasto na blaszce a na wierzch ścieramy drugą kulką ciasta.
Pieczemy około 1 godz. w nagrzanym do temp. 200 st piekarniku.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji
Kasza manna ZAMIAST mąki ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńmoże i tak można :)
Usuń