Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
czerwona papryka brokuł
2-3 ząbki czosnku
150g makaronu rurki (może być inny)
300 g startego sera żółtego
200 ml śmietany 18%jajko
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona ostra i słodka, majeranek, bazylia
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
czerwona papryka brokuł
2-3 ząbki czosnku
150g makaronu rurki (może być inny)
300 g startego sera żółtego
200 ml śmietany 18%jajko
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona ostra i słodka, majeranek, bazylia
Mięso
mielone doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym (ja robię
to zazwyczaj dzień wcześniej ale można też na bieżąco). Obsmażamy na rozgrzanym
oleju wraz z wyciśniętym czosnkiem.
Paprykę kroimy w paski.
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko olejem wrzucamy makaron, następnie mięso, brokuł wraz z papryką a wszystko to zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, 100 ml wody i dużą ilością przypraw (do śmietany możemy dodać łyżkę musztardy).
Całość zasypujemy warstwą startego sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy około 35 minut.
Paprykę kroimy w paski.
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko olejem wrzucamy makaron, następnie mięso, brokuł wraz z papryką a wszystko to zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, 100 ml wody i dużą ilością przypraw (do śmietany możemy dodać łyżkę musztardy).
Całość zasypujemy warstwą startego sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy około 35 minut.
CIEKAWOSTKA:
Mięso mielone możemy zastąpić piersiami z kurczaka. Wówczas kroimy je w
kosteczkę, przyprawiamy tak samo i obsmażamy.
Jeśli macie wątpliwości czy makaron na pewno się zrobi miękki ugotujcie go najpierw al dente i dopiero wsypcie do naczynia :)
Jeśli macie wątpliwości czy makaron na pewno się zrobi miękki ugotujcie go najpierw al dente i dopiero wsypcie do naczynia :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz