niedziela, 13 marca 2011

Bejcowana pierś z kurczaka z piekarnika


...nadchodzi wiosna i lato i pora lżejszych obiadków... poniżej proponowane przyrządzenie piersi jest mało kaloryczne i bardzo zdrowe :)


Składniki:

pierś z kurczaka (podwójna)
ostra musztarda
ostry ketchup
oliwa z oliwek
papryka ostra i słodka, majeranek, bazylia
3 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
ziola prowansalskie
czosnek granulowany


Bejca:łyżka oliwy, łyżka musztardy, łyżka ketchupu, papryka ostra i slodka, majeranek, bazylia i posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 filety. Każdy filet dokładnie smarujemy bejcą i wkładamy do zamykanego pojemnika na całą noc.

Następnie każdy filet wyciągamy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej. Każdy z nich musimy jeszcze doprawić solą, pieprzem, czosnkeim granulowanym i ziołami prowansalskimi.
Kolejnym krokiem jest zawinięcie mięska w takie jakby stojące pierożki. Chodzi o to by folia była dosyć szczelnie zawinięta ale żeby nie dotykała mięska od góry :)


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20 minut.

Świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami czy też młodymi letnimi ziemniaczkami i oczywiście z sezonową surówką.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz