sobota, 22 sierpnia 2015

Sałatka Szwedzka


Składniki: 
5 kg dość dużych ogórków gruntowych 
2 duże cebule (opcjonalnie, ja lubię z cebulą)
4 litry zimnej przegotowanej wody 
1 szklanka soli 
ZALEWA:
4 szkl cukru zwykłego 
4 szkl octu spirytusowego 10 %
6 szkl wody 

3-4 duże marchewki

do każdego słoika:
  • 2-3  ziarenka  ziela angielskiego 
  • 2-3 ziarenka czarnego pieprzu 
  • ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej 


Ogórki dokładnie myjemy i osączamy. Szatkujemy je cienko, razem ze skórką (mnie pomogła elektryczna maszynka, ale możecie to zrobić np na mandolinie lub tradycyjnie nożem).
Cebulę kroimy w cienkie półpiórka.
Wodę mieszamy z solą żeby ta się rozpuściła i zalewamy pokrojone ogórki i cebulę. Mieszamy ze sobą dokładnie i odstawiamy na godzinę lub dwie. Po tym czasie odcedzamy (odciskając nadmiar wody w dłoniach).
Obrane marchewki, pokrojone w cienie plastry dodajemy do ogórków i cebuli i mieszamy.
Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Do każdego dokładnie umytego i wyparzonego słoika nakładamy przyprawy.
Odcedzone dobrze z solanki ogórki nakładamy do słoików (mniej więcej do 3/4 ich wysokości).
Wlewamy ciepłą zalewę, lekko mieszamy tak by powietrze jakie dostało się pomiędzy plasterki uciekło. Zalewamy słoiki prawie do pełna i mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy, wstawiając słoje do garnka z wodą, wyłożonego na dnie ściereczką, przez 15 minut. Poziom wody nie powinien być wyższy niż ¾ wysokości słoików.

Wystudzone słoiki chowamy i delektujemy się ich zawartością przez całą zimę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz