niedziela, 9 sierpnia 2015

Kociołek rodem z North West England...

... z lekkimi Polskimi modyfikacjami

W oryginalnym przepisie tego brytyjskiego przysmaku zastosowano ser Lancashire ja użyłam długodojrzewającego sera prosto ze Świętokrzyskiego - Czarna Perła. Ominęłam również por, ponieważ najmłodszy degustator jest uczulony.

Składniki:
500g chudej karkówki pokrojonej w kostkę
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki sosu Worcestershire
1 cebula pokrojona w cienkie plastry
3 marchewki pokrojone w cienkie plastry
250g drobnych pieczarek, umytych i przekrojonych na pół
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynku
(jeśli nie macie dostępu do świeżych ziół użyjcie po czubatej łyżeczce tych suszonych rozdrobnionych w moździerzu)
500g młodych ziemniaków umytych i pokrojonych w grube plasterki
2 łyżki przecieru pomidorowego
400 ml bulionu drobiowego lub cielęcego
50g sera Czarna Perła

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Kawałki mięsa obtaczamy w sosie i czosnku.
Układamy na dnie naczynia żaroodpornego cebulę, (pory jeśli chcecie) i marchewki. Przykrywamy warstwą mięsa i pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używacie suszonych ziół dodajemy je teraz rozsypując na całej powierzchni. Świeże zioła natomiast związujemy bawełnianą nitką i wtykamy w środek potrawy. 

Całość przykrywamy ułożonymi w dachówkę ziemniakami.

W tym momencie możemy schować potrawę do lodówki i przygotować następnego dnia jeśli jest taka potrzeba jeśli nie działamy dalej.
Gorący bulion mieszamy z przecierem i polewamy ziemniaki.
Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 ½ godziny, aż mięso i ziemniaki zmiękną.

Po tym czasie odkrywamy naczynie i posypujemy ziemniaki startym serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220oC bez przykrycia aż potrawa się przyrumieni.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz