... z lekkimi Polskimi modyfikacjami
W oryginalnym przepisie tego brytyjskiego przysmaku zastosowano ser
Lancashire ja użyłam długodojrzewającego
sera prosto ze Świętokrzyskiego
- Czarna Perła. Ominęłam również por, ponieważ najmłodszy degustator
jest uczulony.
Składniki:
500g chudej karkówki pokrojonej w kostkę
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki sosu Worcestershire
1 cebula pokrojona w cienkie plastry
3 marchewki pokrojone w cienkie plastry
250g drobnych pieczarek, umytych i przekrojonych na pół
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynku
(jeśli nie macie dostępu do świeżych ziół użyjcie po czubatej łyżeczce
tych suszonych rozdrobnionych w moździerzu)
500g młodych ziemniaków umytych i pokrojonych w grube plasterki
2 łyżki przecieru pomidorowego
400 ml bulionu drobiowego lub cielęcego
50g sera Czarna Perła
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Kawałki mięsa obtaczamy w
sosie i czosnku.
Układamy na dnie naczynia żaroodpornego cebulę, (pory jeśli chcecie) i
marchewki. Przykrywamy warstwą mięsa i pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli
używacie suszonych ziół dodajemy je teraz rozsypując na całej powierzchni.
Świeże zioła natomiast związujemy bawełnianą nitką i wtykamy w środek potrawy.
Całość
przykrywamy ułożonymi w dachówkę ziemniakami.
W tym momencie możemy schować potrawę do lodówki i przygotować
następnego dnia jeśli jest taka potrzeba jeśli nie działamy dalej.
Gorący bulion mieszamy z przecierem i polewamy ziemniaki.
Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 ½ godziny,
aż mięso i ziemniaki zmiękną.
Po tym czasie odkrywamy naczynie i posypujemy ziemniaki startym serem. Pieczemy
około 20 minut w temperaturze 220oC bez przykrycia aż potrawa się
przyrumieni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz