środa, 2 października 2013

4...3...2...1 - czyli domowy makaron



4...3...2...1... START
to nic innego jak
4 jajka
3 szklanki mąki
2 duże łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ciepłej wody

Z takich oto proporcji wychodzi idealne ciasto na makaron.
Każdy makaron - ten cienki typu nitki, ten grubszy typu tagliatelle, ten idealnie pasujący do lasagne jak i świetne do zrobienia w domowym zaciszu ravioli z nadzieniem jakie tylko nam się wymarzy.

Zagnieć jednolite i miękkie ciasto. Podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj bardzo cienko i wycinaj makaron, kształtem wyglądający jak tylko chcesz.
Ciasto nadaje się również do maszynek do cięcia makaronu. Nie przykleja się i nie ślizga.

Pamiętaj, jeśli ciasto nie jest wystarczająco delikatne i jedwabiste, a wydaje Ci się za twarde dodaj trochę więcej oliwy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz