![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXXP7OONn7HmGKT2PYuMeyLA67GBDvzIzAzIRB4M9Ig1gwxBs05QQ0fl73VU1NOi-DyEn5zCD8Nphh9CIAwSeJTLKNY4Iu_9uVGSXMf714qf_oirJFBkiJ-Ls5_RpB9Me06NPM9UnsMTdR/s1130/20211125_141910_1.jpg)
czwartek, 22 marca 2012
Sajgonki
Składniki:
papier ryżowy
400-500g mięsa mielonego (jakie chcecie - wołowe, wieprzowe, drobiowe, mieszane)
200-300g mieszanki warzyw chińskich
5 łyżek sosu sojowego
jajko
chilli, sól, pieprz
Mięso podsmażam na oliwie doprawiając chilli i pieprzem.
Dodaję warzywa oraz sos sojowy i podsmażam razem jeszcze jakieś 5 minut.
Odstawiam. Do wystudzonej masy mięsnej dodaję jajko i mieszam ze sobą dokładnie.
Papier ryżowy moczę wedle instrukcji na opakowaniu. Nakładam po dwie łyżki farszu i zawijam jak krokiety - wskazówki dotyczące zawijania papieru są zazwyczaj na opakowaniu.
Tak przygotowane sajgonki smażę w głębokim oleju do uzyskania ciemno zlotego koloru.
Dziś podane ze smażonym ryżem oraz sosem słodko-kwaśnym ze sprawdzonego przepisu.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sajgonki od dawna za mną chodzą :) Koniecznie muszę zrobić, wyglądają niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuń