![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXXP7OONn7HmGKT2PYuMeyLA67GBDvzIzAzIRB4M9Ig1gwxBs05QQ0fl73VU1NOi-DyEn5zCD8Nphh9CIAwSeJTLKNY4Iu_9uVGSXMf714qf_oirJFBkiJ-Ls5_RpB9Me06NPM9UnsMTdR/s1130/20211125_141910_1.jpg)
czwartek, 22 marca 2012
Smażony ryż
Składniki na 3 duże porcje:
200g ryżu długoziarnistego
1 cebula
2 jajka
2 łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Ryż ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki curry-nadała mu piękny kolor.
Cebulę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam na nią cebulę i podsmażyłam do miękkości. Dodałam ryż i podsmażyłam do momentu kiedy stał się suchutki.
Wtedy dodałam roztrzepane z przyprawami i sosem sojowym jajka i mieszając podsmażyłam jeszcze przez chwilkę.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
U mnie dziś jako dodatek do sajgonek więc był bez cebulki.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam tak przygotowany ryż ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie!
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com