sobota, 6 sierpnia 2022

Jajecznica z kurkami

Jeśli latem jajecznica to tylko z kurkami, słodką cebulką dymką i świeżym szczypiorem.

Przepis prosty i szybki a doznania smakowe cudownie rozpoczną Twój dzień.



Składniki dla 3 osób:
✔6 jajek
✔2 łyżki mleka
✔3 małe cebulki dymki ze szczypiorem
✔200 g kurek

Kurki umyj szybko pod kranem. Usuń ziemię i resztki trawy. Zrób to szybko, bo kurki chłoną wodę jak gąbka.
Małe grzybki zostaw w całości a większe pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulkę posiekaj.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego. Podsmaż cebulkę. Jak się zeszkli dodaj kurki.
Całość smaż od czasu do czasu mieszając, około 10 minut.
Przez pierwsze minuty kurki będą puszczały sporo wody, nie przejmuj się, w drugiej połowie smażenia woda zacznie odparowywać.



Jajka rozkłóć z mlekiem, solą i pieprzem.
Zmniejsz ogień pod patelnią, wlej jajka i ścinaj do ulubionej konsystencji.



Rozłóż na talerze, posyp szczypiorkiem i zajadaj.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz