Nie masz czasu na wymyślny obiad? Zatem ten przepis jest dla Ciebie.
Serdecznie polecam.
Składniki na 4 osoby:
300g makaronu świderki lub innego ulubionego (u mnie z pełnego ziarna)
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 łyżka suszonej bazylii lub garść świeżej posiekanej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka curry
6 plastrów ulubionego sera żółtego (może być również starty)
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go w tak zwanym międzyczasie.
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodaj koncentrat, przyprawy (bez curry) oraz cukier. Wszystko zamieszaj. Dodaj pomidory wraz z zalewą i podsmażaj około 10 minut by odparowała woda z pomidorów a sos zgęstniał.
Do cebuli dodaj koncentrat, przyprawy (bez curry) oraz cukier. Wszystko zamieszaj. Dodaj pomidory wraz z zalewą i podsmażaj około 10 minut by odparowała woda z pomidorów a sos zgęstniał.
W tym czasie jogurt wymieszaj z jajkiem., parmezanem i curry.
Odcedzony makaron dodaj do pomidorów i dokładnie wymieszaj. Zalej całość jogurtem i znów wymieszaj.
Przykryj pokrojonymi w paski plastrami sera żółtego.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 st (góra-dół) około 15-20 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz