Ostatnio pogoda za oknem nie rozpieszcza, zatem częściej szukamy słońca i ciepła na talerzach. Szarlotka to takie ciasto, które zawsze potrafi poprawić humor. Dziś w swojej klasycznej prostej odsłonie. Kruche ciasto i krótko przyprażone jabłka to jest to 😍🍎🍏
Składniki:
na kruche ciasto potrzebujemy:
✔300 g mąki
✔2 łyżki drobnego cukru
✔opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego (16 g)
✔200 g zimnego masła
✔2 łyżeczki proszku do pieczenia
✔1 jajo
farsz:
✔1,5 kg jabłek
✔2 łyżki cukru trzcinowego
✔1 łyżeczka cynamonu
Okrągła forma do pieczenia o średnicy 26 cm.
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę (polecam przed wyrabianiem masło pokroić na plastry fajnie się wówczas łączy z resztą sypkich składników).
Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za jabłka.
Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wg uznania. My lubimy większe kawałki jabłek (szczególnie jak szarlotka jest jeszcze ciepła i kawałki cudownie smakują) ale oczywiście możecie je pokroić drobno albo nawet zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Wsypujemy jabłka na suchą patelnię ustawioną na małym ogniu. Zasypujemy cukrem i cynamonem.
Prażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Możecie je leciutko podlać wodą jeśli będą na początku przywierać do dna patelni.
Ja zawsze robię tak, że jedno jabłko zostawiam obok i dodaję je na koniec prażenia. Daje pozostaje ono twarde i fajnie gra z mięciutkimi podczas jedzenia.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na pół. Jedną połowę ścieramy na grubych oczkach a następnie rozgniatamy na dnie naczynia wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka a całość znów przykrywamy startym ciastem.
Pieczemy 50 minut w 180 st.
Super smakuje sama jak i posypana cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz