Zbliżamy się powoli lecz dużymi krokami do okresu dyniowego. W tym roku zaczynam od kabaczków.
Składniki:
1 spory kabaczek
2 cebule drobno posiekane
2 ząbki czosnku drobno posiekane
500g zmielonego mięsa indyka lub kurczaka
2 puszki pomidrów obranych
pęczek pietruszki - poszatkowanej
garść poszatkowanej kolendry
garść poszatkowanej bazylii
garść poszatkowanego oregano
(zioła możecie zastąpić suszonymi choć chyba nie muszę wam tłumaczyć, że ich smak będzie mniej intensywny)
2 łyżki jogurty naturalnego
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz, ostra papryka
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC.
Czosnek i cebulę podsmażamy na łyżce oliwy około 5 minut. Dodajemy
mięso. Jak się podsmaży wlewamy pomidory i wsypujemy zioła (około 2 łyżek ziół
zostawiamy). Całość gotujemy około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Kabaczka dokładnie myjemy i tniemy na 4 cm plastry.
W każdym wydrążamy środek z pestkami i nacieramy solą (ja użyłam soli
ziołowej).
Kabaczkowe krążki układamy w formie do zapiekania i wypełniamy „z górką”
pomidorowym nadzieniem.
Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do
piekarnika na około 40-50 minut. Kabaczki muszą zmięknąć, należy to sprawdzać.
W międzyczasie mieszamy resztę ziół, jogurt i ser.
Wierzch miękkich kabaczków przykrywamy mieszanką jogurtową i wkładamy
do piekarnika na kolejne 10 minut.
Wyciągamy i wcinamy
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz