niedziela, 26 lipca 2015

Ogórki konserwowe z chili

Od kąd zaczęłam się bawić w "słoikowanie" moje przetwory na zimę ograniczały się głównie do dżemów, kompotów i przecierów. Od zeszłego roku postanowiłam działać też w zakresie ogórkowym. Poniżej przedstawiam łatwy i przyjemny sposób zamykania ogórków z nutką ostrej papryczki.


Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
 ziele angielskie
liście laurowe
1 marchewka obrana i pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plasterki
kawałek korzenia chrzanu pokrojonego na małe kawałki
gorczyca
ziarna pieprzu czarnego
suszone papryczki chili
baldachy kopru
zalewa: 
1,5 litra wody
szklanka octu
2 czubate łyżki soli
1/szklanki cukru

Składniki zalewy należy zagotować.
Ogórki dokładnie myjemy.
Słoiki myjemy i wyparzamy. Na dno każdego słoika wkładamy:
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 plasterki marchewki
  • 3-4 plasterki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2-3 suszone papryczki chili
  • 1 baldach kopru

Ogórki ciasno układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 8 minut.  Wyjmujemy słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


2 komentarze:

  1. O matko! To znaczy, że zima nas dopadnie jutro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może nie jutro ale wolę być przygotowana :P

      Usuń