Od kąd zaczęłam się bawić w "słoikowanie" moje przetwory na
zimę ograniczały się głównie do dżemów, kompotów i przecierów. Od zeszłego roku
postanowiłam działać też w zakresie ogórkowym. Poniżej przedstawiam łatwy i
przyjemny sposób zamykania ogórków z nutką ostrej papryczki.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
ziele angielskie
liście laurowe
1 marchewka obrana i
pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plasterki
kawałek korzenia chrzanu pokrojonego na małe kawałki
gorczyca
ziarna pieprzu czarnego
suszone papryczki chili
baldachy kopru
zalewa:
1,5 litra wody
szklanka octu
2 czubate łyżki soli
1/4 szklanki cukru
Składniki zalewy należy zagotować.
Ogórki dokładnie myjemy.
Słoiki myjemy i wyparzamy. Na dno każdego słoika wkładamy:
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 plasterki marchewki
- 3-4 plasterki czosnku
- kawałek chrzanu
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki gorczycy
- 4 ziarna pieprzu
- 2-3 suszone papryczki chili
- 1 baldach kopru
Ogórki ciasno układamy w słoikach, zalewamy gorącą
zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 8 minut. Wyjmujemy słoiki odwracamy do góry dnem i
zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
O matko! To znaczy, że zima nas dopadnie jutro!
OdpowiedzUsuńmoże nie jutro ale wolę być przygotowana :P
Usuń