2 filety pstrąga łososiowego
boczek pokrojony w kosteczkę
3 szalotki (pokrojone w półplasterki)
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
(czosnek i papryczkę kroimy najpierw w plasterki a następnie w
paseczki)
kapusta kiszona
2 garście suszonej żurawiny
łyżka miodu
kilka kosteczek świeżego masła (ok. 50g)
posiekana garść natki pietruszki
pieprz
Boczek wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy.
Szalotki, czosnek i papryczkę dodajemy do boczku.
Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dodajemy kapustę. Mieszamy. Dorzucamy
żurawinę i pieprz.
Na koniec łyżka miodu i kostki masła. Mieszając co jakiś czas czekamy aż
kapusta lekko zmięknie.
Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem i skraplamy lekko olejem.
Układamy filety skórą do dołu i oprószamy pieprzem. Na rybę układamy
grubą warstwę kapusty i zapiekamy w nagrzanym do 180oC piekarniku 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz