niedziela, 18 stycznia 2015

PIERNICZKI przepis II


Składniki:
250g mąki pszennej
6 łyżek miodu
7 łyżek cukru pudru
60g margaryny
jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy di piernika

Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika.
Miód, cukier i margarynę rozpuszczamy w garnku i dodajemy do mąki. Wbijamy jajko i mieszamy dokładnie ze sobą. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowajcie sporą odległość pomiędzy kulkami, ponieważ pierniczki sporo się rozrastają).
Pieczemy 12 minut w 170oC. Zdejmujemy delikatnie (ciastka dopóki są ciepłe pozostają miękkie) i studzimy na kratce.

Ja z kilku wycięłam wzory i przeznaczyłam je do ozdobienia lukrem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz