niedziela, 13 listopada 2011

Mintaj pieczony w sosie pomidorowo-bazyliowym



Składniki:

2 filety z Mintaja
1/2 cytryny
1 duży pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
3 gałązki świeżej Bazylii
1 łyzka oliwy
sól,pieprz, chilli


Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. (jeśli filety mamy mrożone zacznijmy je rozmrażać już dzień wcześniej by nie miały w sobie za dużo wody).
Wykładamy na talerz/tackę. Skrapiamy obficie cytryną, posypujemy koperkiem, solimy, pieprzymy i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Pomidora myjemy, bazylię również.
Do blendera wkładamy pokrojonego pomidora (lub 1/2 puszki pokrojonych) i posiekaną bazylię wraz z łyżką oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Blendujemy na papkę. Wyjmujemy rybę, nakładamy na nią połowę sosu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C i pieczemy ją na kratce około 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy, kroimy ją na pół i nakładamy na siebie.
Polewamy resztą sosu - ja oczywiście do tej drugiej połowy sosu dodałam dwa ząbki czosnku :), nie mogłam sie oprzeć.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz