…
szybko, sprawnie i pyyyysznie …
400 g ryżu do risotto - arborio
500-700 ml bulionu
pół kurczaka gotowanego, z rożna lub po prostu podwójna pierś z kurczaka
warzywa wybierzcie sami
mogą
być np:
kukurydza konserwowa
zielony groszek - mrożony lub z puszki
mieszanka warzyw do chińszczyzny
marchew
cebula
kukurydza konserwowa
zielony groszek - mrożony lub z puszki
mieszanka warzyw do chińszczyzny
marchew
cebula
u
mnie dziś cebula, marchewka i groszek
sól,
pieprz
chili
1/2 łyżeczki suszonego kopru włoskiego
oliwa
chili
1/2 łyżeczki suszonego kopru włoskiego
oliwa
opcjonalnie
kurkuma i sos słodko-kwaśny
Podgrzewamy
oliwę i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka.
Na drugiej patelni pokrojone wedle uznania warzywa - u mnie dziś marchewka w cienkie plastry, cebula w pół piórka - smażymy przez 10 -15 minut, po czym mieszamy razem z kurczakiem i odstawiamy.
Na drugiej patelni pokrojone wedle uznania warzywa - u mnie dziś marchewka w cienkie plastry, cebula w pół piórka - smażymy przez 10 -15 minut, po czym mieszamy razem z kurczakiem i odstawiamy.
Na
dużej i głębokiej patelni podsmażamy ryż. Gdy stanie się już przeźroczysty (po
około 2 minutach), wlewamy 100 ml bulionu i mieszamy. Kolejną porcję bulionu dolewamy gdy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż. Podlewanie bulionem i mieszanie powinno trwać około 20-25 minut. Ryż musi być miękki ale nie rozgotowany.
Do
ryżu dodajemy warzywa z mięsem i przyprawiamy. Jeśli w tym miejscu dodamy około
2 łyżeczek kurkumy nadamy potrawie śliczny kolor.
Risotto gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny lub pomidorowy, ale to opcjonalne. Jeśli całość jest za sucha można jeszcze podlać bulionem.
Risotto gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny lub pomidorowy, ale to opcjonalne. Jeśli całość jest za sucha można jeszcze podlać bulionem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz