Sezon na cudowne pomidory w pełni. Polecam zatem tę zupę. Kiedyś podpatrzyłam ją u Darii Ładochy. Przepis po moich lekkich modyfikacjach przedstawiam poniżej
1 kg pomidorów
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
300 g ugotowanej czerwonej soczewicy
świeża bazylia
sól
pieprz
oregano
papryka w proszku
oliwa z oliwek
1 l wody lub bulionu warzywnego
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.
Blachę do pieczenia lub inne naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą lub innym tłuszczem.Wykładamy na nią pokrojone pomidory, cebulę i czosnek (obrany lecz w całości), przyprawiamy. Całość zasypujemy ugotowaną soczewicą i skrapiamy lekko oliwą.
Zapiekamy w piekarniku około 50 minut.
Po upieczeniu warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeżą bazylię i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
Całość zalewamy litrem wrzątku lub bulionu. Mieszamy i gotowe.
Zupa jest idealna jako danie samodzielne choć można ją podać np. z pulpecikami czy pokruszoną fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz