Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 papryki różne (żółta, zielona, 2 czerwone)
puszka pomidorów
½ szklanki bulionu
czosnek granulowanytymianek
bazylia
papryka słodka i ostra
pieprz i sól
400g ryżu
curry
500 ml bulionu
Mięso mielone przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Przyprawiamy.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki i przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy pomidory i ½ szklanki bulionu. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut.
Ryż wsypujemy na suchą rozgrzana patelnię i dość często mieszając prażymy aż stanie się lekko brązowy (około 20 minut, ale to jest zależne od ryżu). Gdy ryż zbrązowieje, dodajemy łyżeczkę curry, dolewamy szklankę bulionu i mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ryż "wypije" cały bulion znów dolewamy i mieszamy. Powtarzamy tą czynność aż do czasu kiedy ryż zmięknie a na patelni nie będzie już bulionu (cały zostanie wchłonięty przez ryż). Pamiętajcie, że ryż ma być sypki a nie rozgotowany. No i nie musicie wykorzystać całego bulionu, im mniej tym lepiej dla ryżu i jego konsystencji.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz