w towarzystwie zapiekanki ziemniaczanej
Składniki na zapiekankę:
800g ziemniaków (z cieniutką i czystą skórką)
3 cebule (jedna czerwona)
oliwa
1 kostka bulionowa drobiowa
pęczek świeżej szałwii (takiej w doniczce do kupienia w każdym dużym
sklepie)
100 ml śmietany 12%
30 g parmezanu
Kurczak:
2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone na kotlety o grubości 1,5 cm)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3 plasterki wędzonego boczku
200 g szpinaku baby
300g mrożonego groszku z marchewką
(w oryginalnym przepisie było 200 g mrożonego groszku i 200 g porów
baby – w związku z uczuleniem małoletniego na pory L musiałam to lekko
zmodyfikować)
Ziemniaki kroimy za pomocą malaksera lub ręcznej tarki na bardzo
cienkie plasterki, przesypujemy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy (jeśli mamy stare ziemniaki lub wiemy, że gatunek jaki posiadamy gotuje się zazwyczaj dość długo powinniście po zalaniu wrzątkiem zagotować je i dopiero wtedy odstawić pod przykryciem; wówczas będziecie mieć pewność, że ziemniaki nie będą twarde).
Cebulę obieramy, kroimy tak jak ziemniaki i przesypujemy je do
brytfanki. Następnie dolewamy dwie łyżki oliwy, wkruszamy kostkę bulionową i
doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dodajemy porwane listki szałwii i
regularnie mieszamy całość. Jeśli cebula zacznie przywierać dolewamy łyżkę
wody.
Pokrojonego kurczaka przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.
Dokładnie wcieramy przyprawy w kurczaka. Smażymy kurczaka na złoto na patelni z
1 łyżką oliwy.
Odcedzamy ziemniaki i dosypujemy do brytfanki z cebulą. Mieszamy całość
i rozprowadzamy tworząc równą warstwę. Zalewamy śmietaną i zasypujemy
parmezanem. Wstawiamy do piekarnika pod grill na górną półkę. (190o-200oC)
Do garnka po ziemniakach wlewamy 1 łyżkę oliwy. Wsypujemy marchewkę z
groszkiem oraz szpinak i przykrywamy. Mieszamy dość często do czasu gdy szpinak
zwiotczeje a pozostałe warzywa zmiękną).
Mięso podajemy na warzywach w towarzystwie zapiekanki.
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń