Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duże jajko
około 1-1,5 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka soli
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy lub przeciskamy przez praskę (bardzo
ważne żeby nie było grudek). Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski przekładamy zimne ziemniaki, wbijamy jajko, dodajemy sól i
szybko mieszamy. Rozgniecioną na płasko ziemniaczaną masę (np. na dnie miski)
dzielimy dokładnie na 4 części. 1/4 część ziemniaków wyjmujemy i w ten dołek
wsypujemy mąkę (tyle mąki ile było ziemniaków). Dodajemy wcześniej wyjęte
ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i SZYBKO zagniatamy ciasto (ważne żeby ciasto
zagnieść szybko, bo ciasto ma to do siebie, że im dłużej wyrabiane tym więcej
mąki potrzebuje i wtedy kluski są twarde). Ciasto nie powinno się kleić do rąk,
jeśli jednak się klei to stolnicę bardziej posypujemy mąką, do miski już nie dodajemy.
Na stolnicy podsypanej mąką robimy z ciasta wałek i kroimy kopytka.
Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu 3
minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz