wtorek, 16 kwietnia 2013

Kopytka



Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duże jajko
około 1-1,5 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka soli

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.

Ugotowane ziemniaki ugniatamy lub przeciskamy przez praskę (bardzo ważne żeby nie było grudek). Odstawiamy do wystygnięcia.

Do miski przekładamy zimne ziemniaki, wbijamy jajko, dodajemy sól i szybko mieszamy. Rozgniecioną na płasko ziemniaczaną masę (np. na dnie miski) dzielimy dokładnie na 4 części. 1/4 część ziemniaków wyjmujemy i w ten dołek wsypujemy mąkę (tyle mąki ile było ziemniaków). Dodajemy wcześniej wyjęte ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i SZYBKO zagniatamy ciasto (ważne żeby ciasto zagnieść szybko, bo ciasto ma to do siebie, że im dłużej wyrabiane tym więcej mąki potrzebuje i wtedy kluski są twarde). Ciasto nie powinno się kleić do rąk, jeśli jednak się klei to stolnicę bardziej posypujemy mąką, do miski już nie dodajemy.

Na stolnicy podsypanej mąką robimy z ciasta wałek i kroimy kopytka.

Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz