... przepis ten mam dzięki uprzejmości mojej drogiej koleżance Agnieszce, przywędrował do mnie prosto ze Szczecina. Dzięki niej wreszcie zaczęłam robić szarlotkę. Aguś BARDZO Ci za niego dziękuję! ...
Składniki:
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
250g margaryny
30 ml mleka
4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
1,5 kg jabłek
oczywiście jeśli ktoś chce można dodać cynamonu do uprażonych jabłek
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i prażymy z łyżką cukru lekko podlane wodą do miękkości.
Odstawiamy.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Mleko zagotowujemy z cukrem i tłuszczem.
Gorący płyn mieszamy za pomocą miksera z mąkami i studzimy.
Następnie nadal miksując dodajemy żółtka (po jednym).
Białka ubite na sztywną pianę mieszamy delikatnie z powstałą masą.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną z nich wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i podpiekamy przez około 15 minut w nagrzanym do 180 st piekarniku.
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i zalewamy drugą połową ciasta.
Pieczemy w piekarniku (150 st) do momentu zarumienienia się wierzchu (około 30 minut).
U mnie dziś wydanie "choinkowe" z racji Świąt.
SMACZNEGO!
Ale fajna świąteczna szarlotka! ;)))
OdpowiedzUsuń