![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXXP7OONn7HmGKT2PYuMeyLA67GBDvzIzAzIRB4M9Ig1gwxBs05QQ0fl73VU1NOi-DyEn5zCD8Nphh9CIAwSeJTLKNY4Iu_9uVGSXMf714qf_oirJFBkiJ-Ls5_RpB9Me06NPM9UnsMTdR/s1130/20211125_141910_1.jpg)
środa, 27 czerwca 2012
Tarta i Quiche - różnice
Tarta
Tarta jest daniem, na które składa się podstawa z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego oraz nadzienie. Wypełnienie tarty moze być słodkie lub wytrawne.
Nadzienie tarty wytrawnej wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną lub samym serem.
Tarty pieczone są w rozmaitych formach.
W zależności od nadzienia tarta podawana jest jako przystawka, obiad lub deser.
Quiche
To rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego lub francuskiego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego ZAWSZE jajeczno-śmietanową masą.
Quiche podawany jest jako przystawka lub obiad ale już nie jako deser.
Tak więc podsumowując:
placek zalany masą śmietanowo-jajeczną moze nosić nazwę zarówno Tarta jak i Quiche, natomiast placek bez tej masy to Tarta.
(utworzone przy pomocy http://artkulinaria.pl/)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam tartę za jej wprost nieograniczone możliwości "farszowe"
OdpowiedzUsuńCzyli quiche może być też tartą..:)
OdpowiedzUsuń