piątek, 29 czerwca 2012

Gnocchi ziemniaczane

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. Podobne do polskich kopytek.
Składniki:1 kg ziemniaków
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Po odcedzeniu jeszcze ciepłe rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków lub mielimy maszynką do mięsa.
Wykładamy na stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, sól i pieprz. Robimy na środku dołek i wlewamy do niego jajko.
Szybko zagniatamy (nie wyrabiając). Odkrawamy kawałki i rolujemy wałeczki (tak jak na kopytka) podsypując maką jeśli to koniecznie. Kroimy w poprzek (nie po skosie tak jak przy kopytkach) na kawałki około 1,5 centymetrowe.
Jeśli gnocchi robimy do sosu na każdym kawałku możemy zrobić wgłębienia widelcem tak by powstały wklęsłe rynienki.
Gotujemy partiami w osolonej wodzie, wyciągając zaraz po tym jak wypłyną na powierzchnię.

Podajemy z sosem, oliwą, lub podsmażone na maśle wraz z bazylią lub szałwią.

SMACZNEGO!

1 komentarz: